Gerçek Usulde İşletme Kurmak İçin Gerekenler Nelerdir?

Gerçek Usulde İşletme kurmak herhangi bir kuruluşa sahip olmak birçok insanın hayalidir. Teknolojinin gelişmesi ile birlikte finansal açıdan da her şey gitgide kolaylaşmaktadır. Bu kolaylık birtakım insanlara tembellik katmaktan başka bir işe yaramazken diğer zamanı iyi yöneten insanlara çok daha fazla nicelik katmaktadır. Günümüzde işletme kurmak, kapatmak, mükellef olmak, vergi borçlarını kontrol etmek vb. Birçok oluşum teknoloji sayesinde oldukça kolaylaşmış durumdadır.

Gerçek usulde işletme kurabilmek için önceki yıllarda Vergi Dairelerinde kuyruklarda beklenir, saatler kaybedilirdi. Bu yalnız kuruluşlarda veya kapanışlarda geçerli olmamakla birlikte bir tane vergi borcu ödeyebilmek için bile vezne sıralarında saatler akıp giderdi. Artık günümüzde işletmenizi kurabilmeniz için bir bilgisayar, E-Devlet şifresi ve daha birkaç evrak, bilgi ile yarım saat zaman ayrılarak işletme kurulabiliyor, ertesi günde ise Vergi Levhası oluşmuş oluyor.

İşletmeyi kuracak olan şahıs 29 yaşından küçük ise genç girişimci desteğinden yararlanabilmektedir. Bu destek sayesinde 1 yıl boyunca bağkur primi ödemez. Vergi dairesi yönünden ise 75 bin liraya kadar gelir vergisi istisnası sağlanmıştır.

Gerçek Usulde İşletme Kurmak İçin Gerekli Evraklar Nelerdir?

Gerçek usulde işletme kurmak İnteraktif Vergi Dairesi üzerinden hızlıca yapılabilmektedir. Bu işlemler işletmenin Mali Müşavirleri tarafından gerçekleştirmektedir. Gerçek Usulde İşletmeyi kurabilmek için önceden bazı evrakları hazırlamak gerekmektedir. Bunlar;

  • İmza Beyannamesi
  • Tapu Fotokopisi
  • Kira Kontratı (Tapu varsa gerek yoktur)
  • Nace Kodu (Faaliyet Dalı)
  • Nüfus Cüzdanı Görüntüsü
  • Muhasebeci Sözleşmesi
  • Muhasebeci Vekaleti (Tercihen)

Bu evrakların hazır olarak yanınızda bekliyor olması gerekir. İnteraktif Vergi Dairesine giriş yapılır. Sol alt kısımda giriş yapabilmeniz için öncelikle kayıt olmanız gerekmektedir. Bunun için E-Devlet şifresi ile kayıt ol butonuna tıklanır. Bu butona tıkladıktan sonra karşınıza gelecek olan sekmede T.C. kimlik numaranız ve şifrenizi girmeniz gerekmektedir.

İnteraktif Vergi Dairesi – Kullanıcı Kodu ve Şifre

Sistem size otomatik olarak kullanıcı kodu tanımlayacaktır. Daha sonrasında şifreniz oluşacak ve artık bu şifreler size Vergi borçlarından tutun da Yatırım Teşvik Belgesi müracaatlarına kadar birçok konuda İnteraktif İşlem yapabilmeniz adına yardımcı olacaktır.

Sisteme giriş yaptıktan sonra sol üst kısımda bulunan arama kısmına “İşe Başlama Bildirimi” aratınız. Arama sonucunda hemen aşağıda işe başlama bildirimi maddesini göreceksiniz. Buraya tıkladığınız zaman sistem sizden 5 adımlı bazı bilgiler isteyecektir. Bu bilgileri eksiksiz ve dosdoğru bir şekilde tamamlamanız gerekir. İlgili bilgileri verip işe başlama bildirimini onayladıktan sonra yapmanız gereken tek bir şey kalacaktır.

Genel Amaçlı Dilekçe

Sol üst menüden tekrardan arama yaparak “Genel Amaçlı Dilekçe” bölümüne giriniz. Orada yer alan bölümde vergi dairesi ve adres belirterek ilerleyiniz. İlerleme işlemini tamamlanınca hemen altta dilekçenizi yazabileceğiniz bir panel açılmış şekilde sizi bekliyor olacak. Orada tatlı ve nazik bir dil kullanarak işletmenizi kurduğunuzu belirteceksiniz. Dilekçede belirtmeniz gereken unsurlar şunlardır;

  • İşletmenin faaliyet göstereceği adres
  • İşetmenin Nace kodu
  • İşletmenin işe başlama tarihi
  • Muhtasar beyannamenin hangi dönemlerde verileceği

Dilekçenin muhteviyatında yukarıda bahsedilmiş olan bilgilere değinilmek gerekir. Muhtasar beyannamesi özellikle önemlidir. Dilekçede belirtilmez ise sistem bazen otomatik olarak aylık hesap açabiliyor. Bu sizin için ve Mali Müşaviriniz için ilerleyen zamanlarda sorun yaratabilir.

Dosya Ekleri

Güzel bir şekilde dilekçe yazdıktan sonra hemen aşağı bölümünde dosya ekle vb. Bir bölüm görüntülenecektir. Bu bölüm dilekçenize Ek verebileceğiniz bölümdür. Taratıp bilgisayarına döktüğünüz gerekli evraklar bölümünde belirtilenleri dilekçenin ekine eklemelisiniz. Bu evraklar mümkünse PDF formatında olmalı ve toplam boyutu 1 MB üzerinde olmamalıdır.

Genel Amaçlı Dilekçeyi Onaylamak

Dilekçenizi başarı ile hazırlayıp, ekleri doğru ve eksiksiz bir şekilde dosyaya ekleyip dilekçenizi onaylayabilirsiniz. Normal Şartlarda dilekçenizi onaylarken sistemde kayıtlı olan telefon numarasına bir SMS gider ve Telefon kimin üzerine kayıtlı ise o şahıs gelen SMS’i giriş yaparak dilekçeyi onaylayabilmektedir. Siz bu sistemi ilk defa kullanıyor olacağınız için sistem muhtemelen sizden bir telefon numarası kaydetmenizi isteyecektir. Bu işlemi de gerçekleştirip gelen SMS’i sisteme yazıp dilekçenizi onaylayabilirsiniz.

Gerçek Usulde İşletme Kurmak – Vergi Levhası

İşlemleri sabah saatlerinde yapıyorsanız muhtemelen ertesi gün Vergi Levhanız oluşmuş olacaktır. Bazen birkaç gün sonrasına da sarkabilir. Bu işlemlerin hızlı ilerlemesi tamamen bağlı bulunduğunuz Vergi Daireleri ile alakalıdır. Siz oradan herhangi bir bildirim veya dilekçe onaylayıp bağlı bulunduğunuz Vergi Dairesine gönderdiğiniz zaman gerçekleştirmiş olduğunuzu işlemler Vergi Dairesinde bulunan ilgili memurların önüne düşmektedir.

Vergi Levhanız oluştuktan sonra artık iş sizden çıkmış durumdadır. Mali Müşaviriniz beyannamelerini onaylamak üzere sözleşmenizi sisteme girerek artık beyanname onaylayacak pozisyonda olur. Bundan sonra yapmanız gereken pek bir işlem kalmayacaktır. Müsait bir zamanda Noter kanalı ile bir muhasebeci vekaletnamesi çıkartarak muhasebecinizin ilerleyen dönemlerde sizin adınıza işlem yapmasına imkan tanımanız sizin açınızdan faydalı olabilir.

Gerçek Usulde İşletme Kurmanın Maliyetleri

  • İmza Beyannamesi: 300,00 TL
  • Vekaletname: 400,00 TL
  • Muhasebeci Hizmet Bedeli: 1.000 – 1.500 TL Arası
  • Kaşe: 70-100 TL
  • Fatura, Gider Pusulası vs.: 200 – 300 TL
  • Ticaret Odasına Kayıt: 1.300 – 1.500 TL
  • Esnaf Odasına Kayıt: 750 – 1.000 TL
  • Kira Kontratından Kaynaklı Damga Vergisi: 50,00 – 70,00 TL (Kira Tutarına Göre Değişkenlik Gösterir.)

Ticaret Odası veya Esnaf Odasına kayıt yaptırmak zorunlu işlemler arasında sayılmazlar. Ancak bazı kurum ve kuruluşlarda İşlem yapılacağı zaman sizden Ticaret Odasına veya Esnaf Odasına kayıt olmanızı isteyebilirler. Fatura tasdik ettirmeniz zorunlu değildir. E-Arşiv Fatura Portalından artık İnteraktif Vergi Dairesi şifreleri ile fatura oluşturmak mümkündür. Ancak mükellef isterse elbette noterden kağıt fatura da tasdik ettirebilir. Ancak unutulmamalıdır ki kağıt faturalar vergiler dahil 5.000,00 TL üzerinde düzenlenemez.

Gerçek Usulde İşletmelerin Ödeyecekleri Vergiler

  • KDV=             Her Ay
  • Muhtasar=      Üç Ayda Bir
  • Geçici Vergi=  Üç Ayda Bir
  • Gelir Vergisi=  Yıllık

Ödenecek vergilere tutar belirleyip burada sizlerin önüne sunmak mantıklı bir hareket olmayacaktır. Zira bütün işletmelerin elde ettiği karlara ve zararlara göre bu rakamlar yukarı aşağı çok oynayacaktır. Ancak Beyannamelerde bulunan Damga Vergileri (En Az Ödenmesi Gereken Tutar) şu şekildedir;

  • KDV:              194,60 TL
  • Muhtasar:       230,70 TL
  • Geçici Vergi:  294,90 TL
  • Gelir Vergisi:  294,90 TL

Belirtilen rakamlar 2021 yılına ait rakamlardır. Hiç vergi ödemeniz bulunmasa bile bu Damga Vergisi tutarlarını ödemek boynunuzun borcudur.

Not: Bu makalede yalnızca Gerçek Usulde İşletme kurmak ile ilgili bilgiler verilmiştir. Anonim Şirketler, Limited Şirketler veya diğer kuruluşlar için başka işlemler yapılmaktadır. Ayrıca maliyetlerde şirketlerde çok daha farklıdır.

Yorum yapın