Mali Müşavir Kimdir?

Mali müşavirler muhasebe maliye, işletme, kamu yönetimi benzeri mali bölümlerden mezun olması gerekmektedir. Mali Müşavir olmak için yeterince uzun ve çok zorlu bir süreçten geçilmesi gerekmektedir. Bir insan doğduğu günden itibaren hiçbir engele takılmadan (sınıfta kalma vs.) 25 yaşında Mali Müşavirlik ehliyetini almaya hak kazanabilir.

Mali konularda artık uzmanlık seviyesine erişmiş olan, yukarıda bahsedilen bölümlerden olacak şekilde Lisans bölümünden mezun olmuş, Staja Başlama Sınavını kazanmış, 3 yıl bir Mali Müşavirin yanında çalışmış ve staj yapmış, son olarak ise Yeterlilik Sınavı kazanmış olmaları gerekmektedir. Bütün bu süreçlerin tamamından geçmeden günümüz şartlarında Mali Müşavir olmak mümkün değildir.

Mali Müşavir ne İş Yapar?

Ticari yönden faaliyet gösteren tacirlerin genel ve ön muhasebe işlemlerini yürütürler. Bu faaliyetler Serbest olarak veya bağımlı olarak iki şekilde gerçekleştirilebilir. Buradaki ön muhasebeden kastedilen durum muhasebecinin veya mali müşavirin bağımlı olarak çalışıp veya çalışmaması durumdan ileri gelmektedir. Ön Muhasebeci İşletmeye aittir ve sadece o ilgili olduğu işletme ile ilgili işleri yürütür. Fakat serbest muhasebeciler kendi ofislerinde bağımsız bir şekilde vergi mükellefi olarak müşterilerinin genel muhasebe işlemlerini yürütürler.

Serbest muhasebeciler fazla detaya girmeden gerekli bilgileri ön muhasebeciden alarak işlemleri yaptıktan sonra süreci tamamlar. Mali konuda kendini oldukça geliştirmiş, vergiler, mevzuatlar gibi konularda yetkin olan kişiler oldukları için Finansal sektörlerde kolayca iş bulabilirler. Mali Müşavirlerin büyük sorumlulukları vardır. Bunlar; gizlilik, müteselsil sorumluluk, evrakların kayıtlarının doğru olması, Tarafsız olmak vs. gibi birçok sorumluluk konusu vardır.

Mali Müşavir Nasıl Olunur?

Mali müşavirlik mesleğini seçerken biraz erken karar vermekte fayda vardır. Bu süreç ticaret lisesinde Muhasebe bölümünden başlar ve üniversitede ilgili bölümlerden mezun olmanız gerekir. Mezun olduktan sonra 3 yıl staj yapmanız gerekecektir. 3 yıllık staja başlarken bile İSMMMO’nun ( İstanbul Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası) düzenlemiş olduğu staja giriş sınavı, stajınız bittikten sonra ise yine aynı birimin düzenlediği yeterlilik sınavına girerek yeterli olduğunuzu kanıtlamanız gerekmektedir. Bazı insanların söylemlerine göre doktor olmaktan daha zordur.

4 yıllık bir lisans öğrenimi gerekir. Açık öğretim veya örgün öğretim mezunu olmak yeterlidir. Şimdilik açık öğretim için bir sorun yaratmamaktalar fakat ileride ne olacağı tabi ki de belli olmaz. Yukarıda da bahsedildiği gibi gerçekten mali müşavir olmak doktor olmaktan daha zordur. Bu belgeyi elde etmek için toplamda 19 yıl boyunca okumak gerekir. En erken 25 yaşınızdayken bu hakkı kazanabilirsiniz. Bu doktor olmaktan daha uzun bir süreci kapsamaktadır.

Mal Müşavir Çalışma Alanları ve Genel Görevleri Nelerdir?

Devlet ile tüzel veya gerçek kişiliklerin arasında köprü görevi görürler. Gerçek, tüzel kişilikler alım satım işlemleri yaparken bu işlemleri fatura ile resmileştirirler. Bu faturaları o dönem içerisinde Mali Müşavire teslim ederler ve süreç işlemeye başlar. Sonra mali müşavirler bu evrakları yevmiye defterine kaydederek süreç devam eder.

İşletmenin Katma Değer Vergisi Beyannamesini, Gelir Geçici Vergi Beyannamesini, Kurum Geçici Vergi Beyannamesini, Damga Vergisi Beyannamesini, Muhtasar Prim Hizmet Beyannamesini, Kurumlar Vergisi Beyannamesini, Yıllık Gelir Vergisi Beyannamesini düzenlerler. Gelir Tablosu, Bilanço, Mizanlar, Muavin defterler hazırlar. İşletmenin varlıklarını, borçlarını, banka hesaplarından tutun da kredi kartı ile yapmış olduğu tahsilatlara kadar hesaplarının kayıtlarını tutmakla yükümlüdür. Ancak bu işlemleri elindeki verilere dayanarak gerçekleştirir. Evraksız hareket etmemek en doğru davranıştır. Tarafsız olmak da bu konumda çok önemlidir.

Mali Müşavir Maaşları Ne Kadar?

Mali Müşavirlerin maaşları çalıştıkları sektöre, yaptıkları işlere, bağımlı veya diğer bir çalışma şekli olan serbest çalışma şekline göre farklılıklar göstermektedir. Örneğin Serbest Muhasebeci Mali Müşavir olarak çalışan bir vatandaş elindeki sözleşmeli müşterisi olan işletmelerde sadece gelir elde etmektedir. Ne kadar müşterisi bulunuyorsa Mali Müşavir o kadar gelir sağlayacaktır. Kazançlar bu müşterilerin türlerine göre değişmektedir. Mesela bir işletme defterinden alınan muhasebe ücreti ile Şirketlerden alınan muhasebe ücretleri birbirlerinden oldukça farklıdır.

Meslek Mensupları bir diğer yöntem olarak bağımlı çalışma yolunu da tercih edebilirler. Bağımlı çalışan Müşavirler aynı bir maaşlı işçi gibi çalıştığı şirketten veya işletmeden ücretlerini alırlar. Bu durumda Tecrübe ve bilgi seviyesi çok daha ön plana çıkmaktadır. Orta kalite bir Mali Müşavir bağımlı olarak çalıştığı şirketten 15.000,00 TL – 50.000,00 TL arasında ücret kazancı elde edebilir. Fakat çok iyi donanımlı, bütün Mali konularda bilgi sahibi olan bir Meslek Mensubunun kazancı aylık 25.000,00 TL’nin üzerine çok rahat çıkabilmektedir.

Türkiye’de ki Mali Müşavir Sayısı Ne Kadar?

Ülkemizde 2023 şubat ayı itibari ile Serbest Muhasebeci Mali Müşavir belgesini elinde bulunduran Meslek Mensubu sayısı 115.743’dür. 53.253 adet Mali Müşavir ülke genelinde serbest olarak hizmet vermekteyken 62.490 adet Meslek Mensubu ise bağımlı olarak çalışmaya devam etmektedir. Güncel istatistikler için TÜRMOB’un sitesinden faydalanabilirsiniz.

Yorum yapın